Follow @iherdingh

donderdag 13 augustus 2015

KUAN YIN EN DE TROOST VAN COMPASSIE


In mijn werkkamer, op de tafel, staat een beeldje van Kuan Yin. Zij is een soort oosterse variant van de Heilige Maria van het Christendom. Letterlijk- ‘Zij die luistert naar het roepen’.
In haar handen heeft ze een kruik. Over de betekenis van deze kruik gaan verschillende verhalen. In het ene verhaal bevat deze kruik nectar die ze over de wereld verspreidt. In de andere variant, die ik zelf persoonlijk ook erg mooi vind, is het een kruik die alle tranen van de wereld opvangt.
Ze staat voor het Grote Mededogen in het Boeddhisme. Voor grenzeloze, open compassie met alles wat leeft. Met ‘vierentachtigduizend handen en ogen’ ziet zij alles en iedereen die lijdt en heeft ze de gelofte afgelegd niet eerder te rusten dan dat ze ieder levend wezen heeft gered. Zelfs van de onderwereld.

Ik vind dit een heel troostrijk beeld. Dat er iets of iemand is die Getuige is en iedereen, echt iedereen ziet en liefheeft. Getuige is van de anonieme bootvluchteling die verdrinkt op zee, van de mensen die lijden in oorlogsgebieden, van kinderen die nauwelijks geboren zijn voordat ze sterven, van diegenen die in diepe armoede of eenzaamheid leven…om maar een paar heftige voorbeelden te noemen.

Maar ook Getuige is van onze dagelijkse, kleine worstelingen. Van moeilijke nachten, van verdriet en verlies, van kleine en grote gevechten in onze persoonlijke relaties en met onszelf. De moedige stap die we zetten, waarvan soms niemand anders dan wij zelf weten hoeveel overwinning dit kost. Het besluit om iets verschrikkelijks toch los te laten en te kiezen voor vergeving en liefde in plaats van kiezen voor rancune en wraak. Waarmee we niet alleen onszelf, maar waarschijnlijk ook velen in onze naaste omgeving, bevrijden.
Dat er iets of iemand is die ziet, die weet, die aanvaart en liefheeft…Kuan Yin…

Het beeldje van Kuan Yin helpt me ook, zowel als mens, als in mijn rol van trainer en coach, te herinneren hoe belangrijk en niet te onderschatten deze rol van Getuige is. Er voor iemand zijn, naar iemand luisteren, iemands verhaal horen en de vreugde en/ of pijn en twijfels meevoelen. Er ‘gewoon’ bij kunnen blijven. Iemand zien en horen in zijn diepste zielroerselen. Getuige zijn. Mede Mens.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten